Hur vi behandlar frozen shoulder – en helhetssyn från kliniken
Som naprapat möter jag ofta patienter med smärta och kraftigt nedsatt rörlighet i axeln – ett tillstånd som kallas frozen shoulder eller adhesiv kapsulit. Det är en inflammatorisk process i ledkapseln som leder till att vävnaden tjocknar och stramar åt, vilket i sin tur begränsar rörelsen och orsakar intensiv smärta, särskilt på natten. Många tror att det inte finns mycket att göra, men på vår klinik har vi flera beprövade och effektiva metoder för att hjälpa dig tillbaka till en fungerande axel – utan att behöva vänta i månader eller år på spontan förbättring.
En av de viktigaste delarna i behandlingen är kiropraktor eller naprapat justeringar. Genom att återställa funktionen i bröstryggraden, skulderbladet och nacken – områden som ofta blir stela och kompenserar vid axelproblem – kan vi minska det nervmässiga trycket och förbättra kroppens koordination kring axelleden. Behandlingen syftar inte bara till att minska smärtan, utan även att återaktivera nervsystemets förmåga att kommunicera med muskulatur och vävnad.
Vi använder också neuromuskulär massage som en del av behandlingen. Många med frozen shoulder utvecklar kompensatorisk spänning i muskler som trapezius, deltoideus och subscapularis. Genom djupgående muskelbehandling kan vi minska denna muskelspänning och stimulera cirkulationen i området. Detta hjälper till att bryta inflammationsprocessen, lösa upp ärrvävnad och förbättra rörligheten gradvis men effektivt.
För vissa patienter integrerar vi dry needling som en del av behandlingsplanen. Det är en evidensbaserad teknik där tunna nålar sätts in i triggerpunkter i musklerna för att frigöra spänningar och öka blodflödet lokalt. I fall av frozen shoulder har vi haft mycket goda resultat med nålning i framför allt rotatorcuffens muskler, där djupa spänningar ofta bidrar till den begränsade rörligheten.
En annan viktig del är leddynamik och mobiliseringstekniker, där vi arbetar specifikt med rörelseuttag i axelleden – utan att provocera smärtan. Målet är att gradvis öka rörligheten och återställa glidet i ledkapseln. Denna teknik är särskilt effektiv i den så kallade ”frysta fasen”, där all spontan rörelse är kraftigt begränsad men kroppen fortfarande är mottaglig för passiv rörelseträning.
Slutligen arbetar vi alltid med rehabiliterande övningar som är anpassade till just ditt stadie i frozen shoulder-processen. Övningarna fokuserar på kontroll, styrka och rörlighet, och är en avgörande del av att bibehålla resultaten från behandlingen. Vi vägleder dig genom varje steg, med övningar du även kan utföra hemma för att förstärka effekten av behandlingen.
På vår klinik ser vi till hela bilden – nervsystem, muskler, leder och ditt unika rörelsemönster. Har du problem med frozen shoulder, eller misstänker att du håller på att utveckla det, så finns det hjälp att få. Du behöver inte ”vänta ut det” – boka en tid hos oss så gör vi en noggrann bedömning och sätter ihop en behandlingsplan anpassad för just dig.